Menu

Pure chocolade

2.5 (50%) 2 votes

Pure chocolade, de enige echte!

Print Friendly, PDF & Email
  • 20-30
  • 15min
  • 5min
  • 3uur
  • • 100 gr cacaoboter (bij voorkeur rauw)
    • 75 gr cacaopoeder (bij voorkeur rauw)
    • 4 el honing (rauw en van bijen die niet bijgevoerd worden met suikerwater)

    Keukengerei:
    * vleesthermometer
    * steelpan
    * hittebestendige schaal
    * garde
    * vormpjes (bij voorkeur siliconen)
  • • Zet de ingrediënten klaar voor je begint!
    • Breng een pannetje met water aan de kook.
    • Hak ondertussen de cacaoboter in kleine stukjes. Hou een eetlepel heel fijn gesneden cacaoboter apart.
    • Zodra het water kookt zet je het vuur uit.
    • Doe de cacaoboter in een hittebestendige schaal en hang deze boven de pan met water.
    • Blijf voortdurend roeren en hou met een temperatuurmeter de temperatuur in de gaten. Roer totdat de cacaoboter gesmolten is en een temperatuur heeft bereikt van 46 graden (en beslist niet hoger dan 50 graden). Zet indien nodig het vuur onder het pannetje weer even aan als de gesmolten cacaoboter nog niet de juiste temperatuur heeft bereikt.
    • Voeg de cacaopoeder door en roer goed door met de garde, tot je een volledig gladde massa hebt.
    • Voeg de honing toe en roer opnieuw tot de massa volledig glad is. Proef even of de chocolade naar smaak is. Voeg eventueel meer honing toe.
    • Haal de schaal van de pan en laat de chocolade afkoelen tot ca. 35 graden. Voeg dan de eetlepel apart gehouden cacaoboter toe en roer tot dit volledig gesmolten i.
    • Verdeel de chocolade over de vormpjes (invetten niet nodig!). Laat de chocolade een paar uur afkoelen in de koelkast.
    • Als de chocolade hard is, kun je deze uit de vormpjes halen. Bij juiste bereiding is de chocolade te bewaren buiten de koelkast. Bij warm weer of gewoon wanneer je dat lekker vindt, kan je de chocolade ook in de koelkast bewaren.

    LET OP: zorg dat er geen water bij de cacaoboter komt als het gesmolten is. Dan verandert de chocolade in een korrelige bende.

    Ik heb er 30 kleine chocolaatjes van gemaakt, zoals op de foto te zien is.

    Natuurlijk kan je heel veel variëren met deze chocolaatjes. Pas de vormpjes aan naar de gelegenheid en voeg naar smaak bijvoorbeeld gedroogd fruit of noten toe.

Categorieën:   Ei-vrij, Notenvrij, Snacks

Comments