Menu
Knoflook Peterselie Mayonaise

Knoflook Peterselie Mayonaise

Beoordeel dit recept

Een veelzijdig sausje
Dit sausje bedacht ik in eerste instantie voor bij de mosselen. Toen er nog over was gebruikte ik het de volgende dag bij de worst, en weer enkele dagen later bij de gegrilde courgette en op de hamburger. Het was er echt overal heel lekker bij.

Het lijkt mij ook lekker bij de shoarma of verwerkt in een salade. Het heeft wat weg van een knoflooksaus, maar ik noem het liever knolfook mayonaise. Ik heb er zelf verse peterselie in gedaan, maar het staat je natuurlijk vrij om met andere verse kruiden te experimenteren.

Voor dit sausje kun je een (milde) olijfolie gebruiken. Extra vierge is natuurlijk bekend om de gezondheidsvoordelen, maar het smaakt wel heel sterk en overheersend. Het is aan jullie waar je voorkeur naar uit gaat, maar persoonlijk denk ik dat de milde variant beter werkt in dit recept. Ook kun je avocadoolie of macadamiaolie gebruiken, die zijn wat neutraler van smaak en deze kun je bijvoorbeeld in een biologische supermarkt vinden. Hoe dan ook, welke je ook gebruikt, het zijn alle drie goede bronnen van omega 9 vetzuren.

Print Friendly
  • 1
  • nvt
  • 15
  • nvt
  • 1 hele ei
    1 eidooier
    150 ml (milde)olijfolie, avocadoolie of macadamiaolie.
    3 teentjes knoflook
    Handje peterselie
    Snufje zout
    1 eetlepel citroensap
    1 eetlepel appelazijn
    1 theelepel dijon mosterd of gemalen mosterdpoeder
  • Pel de teentjes knoflook en bak ze in een koekenpan goudbruin. Leg het apart en laat ze afkoelen.
    Doe de hele ei, een eidooier, citroensap, appelazijn, mosterd en een snufje zout in de keukenmachine en laat het draaien.
    Voeg, terwijl de keukenmachine draait, de olie toe. Doe dit wel heel langzaam, druppel voor druppel tot het mengsel begint in te dikken. Het vergt wat geduld, het is echter belangrijk dat dit gedeelte niet te gehaast gedaan wordt.
    Als het mengsel wat ingedikt is, voeg dan de rest van de olie toe. Dit hoeft niet meer druppel voor druppel, een dunne straal volstaat.
    Voeg een handje peterselie en de gebakken teentjes knoflook toe en laat de machine nog draaien tot alles goed gemengd is.
    Serveer bij de maaltijd en bewaar wat over is enkele dagen in de koelkast, in een luchtdicht afsluitbare schone glazen pot.
  • http://www.oerkracht.nl/knoflook-peterselie-mayonaise/
  • Knoflook Peterselie Mayonaise

Categorieën:   Ei-vrij, Notenvrij, Sauzen en dressings, Vegetarisch

Comments